Κακοσμία στόματος

Η κακοσμία του στόματος, εκτός από το γεγονός ότι  μπορεί να υποκρύπτει κάποια παθολογία, είναι πρόβλημα με κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς επηρεάζει αρνητικά τις διαπροσωπικές και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Αυτό βέβαια, επιδρά άμεσα στην ψυχολογία μας.

Στην πραγματικότητα η πιο συνήθης αιτία της κακοσμίας του στόματος είναι η συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα.  Η άσχημη αναπνοή σχεδόν πάντα προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα (εννέα στις δέκα περιπτώσεις). Τα βακτήρια αυτά εντοπίζονται μεταξύ των δοντιών, στους θύλακες των ούλων και στα πτυχες  στη βάση της γλώσσας. Oταν τα βακτήρια αυτά διασπούν τα υπολείμματα των τροφών που βρίσκονται στο στόμα, απελευθερώνουν τις λεγόμενες πτητικές θειούχες ενώσεις με έντονη και αποκρουστική οσμή.

Η αντιμετώπιση της κακοσμίας στο ιατρείο μας  γίνεται μετά από λήψη ενός εμπεριστατωμένου ιστορικού για να διαγνωσθούν τα αίτια της κακοσμίας και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά .  Τακτικός επανέλεγχος μετά το πέρας της θεραπείας απαιτείται για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.