Ουλοπλαστική για την αποκατάσταση του μεγέθους των δοντιών

Για διάφορους  λόγους κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν υπερπλασία των ούλων, δηλαδή έχουν υπερβολικό ουλικό ιστό που καλύπτει μεγάλο μέρος της μύλης του δοντιού, δηλαδή του ορατού τμήματος του δοντιού. Συνήθως αυτό αποτελεί αισθητικό πρόβλημα στα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου.  Κατεβαίνοντας χαμηλότερα η γραμμή των ούλων, κάνει τα δόντια τα φαίνονται μικρότερα.  

Αυτό επηρεάζει αρνητικά την αισθητική εικόνα των δοντιών αφήνοντας εκτεθειμένο ένα μεγάλο μέρος των ούλων στο χαμόγελο (ουλικό χαμόγελο/ gummy smile).

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χρησιμοποιούμε μια χειρουργική περιοδοντική τεχνική που ονομάζεται ουλεκτομή / ουλοπλαστική.  Ουσιαστικά αφαιρούμε τον υπερβάλλοντα ουλικό ιστό, προκειμένου η γραμμή των ούλων να ανέβει ψηλότερα προς τη ρίζα.

Η επέμβαση είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία, γίνεται στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία και συνήθως δεν απαιτούνται ράμματα.  Η περιοχή καλύπτεται με χειρουργική κονία (μια πάστα σαν πλαστελίνη που στερεοποιείται στο στόμα) στην απόχρωση των ούλων, η οποία προστατεύει την περιοχή και σταματά την αιμορραγία  Στον ασθενή χορηγείται ένα παυσίπονο πριν την αποδρομή της αναισθησίας και συνήθως δεν χρειάζεται άλλο.