Τι είναι τα εμφυτεύματα- Χειρουργική τοποθέτηση

Τα εμφυτεύματα λειτουργούν ως τεχνητές ρίζες. Τα σύγχρονα εμφυτεύματα  έχουν σχήμα μικρής βίδας και κατασκευάζονται από τιτάνιο που είναι  ένα βιοσυμβατό υλικό. Καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αναγνωρίζει το τιτάνιο ως ξένο σώμα, το οστό προσκολλάται στα εμφυτεύματα και τα αυτά αγκυλώνονται στο οστό (οστεοενσωματώνονται). 

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό της γνάθου με μικροχειρουργική επέμβαση η οποία γίνεται στο ιατρείο μας σε συνθήκες ασηψίας σαν μία κανονική ιατρική χειρουργική επέμβαση.  Γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη τόσο κατά την εκτέλεση αλλά και μετά την αποδρομή της αναισθησίας, τόσο που οι ασθενείς μας εκπλήσσονται γιατί μέσα στις επόμενες μέρες δεν χρειάζονται παυσίπονα.    Όταν πρόκειται να τοποθετηθεί μεγάλος αριθμός εμφυτευμάτων η όταν απλώς το θέλει ο ασθενής η επέμβαση μπορεί να γίνει με συνεργασία αναισθησιολόγου ώστε να δοθεί ελαφριά μέθη .  Ο ασθενής διατηρεί επίπεδα συνείδησης ώστε να μπορεί να συνεργάζεται αλλά η όλη διαδικασία γίνεται πολύ πιο εύκολα και ο χρόνος κυλά χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο ασθενής.

Η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης συνήθως ολοκληρώνεται μετά από 6 έως 12 εβδομάδες από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος οπότε το εμφύτευμα μπορεί να φορτιστεί δηλαδή να τοποθετηθεί πάνω του η προσθετική αποκατάσταση   Σε πολλές περιπτώσεις όμως τα εμφυτεύματα μπορούν να φορτιστούν άμεσα, δηλαδή να τοποθετηθούν τα προσθετικά δόντια εντός 3 ημερών.  Σε κάθε περίπτωση στο ιατρείο μας φροντίζουμε ο ασθενής να μην μείνει καθόλου χωρίς δόντια κατά την διάρκεια της θεραπείας και να μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες άμεσα μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Τα εμφυτεύματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε για να αντικαταστήσουν ένα μονήρες δόντι που λείπει, η ομάδα δοντιών υπό την μορφή γέφυρας η όλα τα δόντια μιας γνάθου (ακίνητη/μη αφαιρούμενη αποκατάσταση)  η να λειτουργήσουν ως στηρίγματα σε μία  αφαιρούμενη (κινητή) τεχνητή οδοντοστοιχία.  

Για την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος πρέπει:

Να υπάρχει αρκετό οστό και με την κατάλληλη σκληρότητα. Αν δεν υπάρχει ικανή ποσότητα οστού, μπορούμε να την αναπληρώσουμε με οστικό μόσχευμα.

Να έχει ολοκληρώσει ο ασθενής την ανάπτυξη του, δηλαδή συνήθως τουλάχιστον τα 18 χρόνια. Η αξιολόγηση της ολοκλήρωσης της ανάπτυξης συνήθως γίνεται ακτινογραφικά στα οστά της άκρας χείρας σε συνεργασία με ορθοπεδικό χειρουργό.

Να έχουν αντιμετωπιστεί τα προϋπάρχοντα περιοδοντικά και οδοντικά προβλήματα.

Να μην πάσχει ο ασθενής από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες και να μην λαμβάνει φάρμακα από κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες. Κάθε οδοντική η περιοδοντολογική παθολογία πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί και τα εμφυτεύματα να τοποθετηθούν σε υγιές στοματικό περιβάλλον.