Λεύκανση

Η λεύκανση των δοντιών όπως και κάθε άλλη αισθητική παρέμβαση προϋποθέτει ένα υγιές στόμα.  Η τερηδόνα, τα ευαίσθητα δόντια ή τυχόν σπασμένα δόντια, οι λοιμώξεις και τα όποια προβλήματα των ούλων πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν πριν την έναρξη της διαδικασίας  καθώς η λεύκανση μπορεί να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τη αλλαγή του χρώματος των δοντιών λόγω κατακράτησης επιφανειακών χρωστικών από την  κατανάλωση  καφέ η κόκκινου κρασιού, η άλλων τροφών που περιέχουν χρωστικές η από  το τσιγάρο. Οι επιφανειακές χρωστικές μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα με την στίλβωση των δοντιών κατά τον καθαρισμό η με την σοδοβολή. Όταν παρά την στίλβωση/σοδοβολή θεωρεί ο ασθενής ότι θα ήθελε λευκότερα δόντια τότε η λεύκανση αποτελεί την διαδικασία επιλογής.  Κατά την λεύκανση χρησιμοποιούνται ειδικές ουσίες (υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου) που προσδίδουν φωτεινότερη χροία στο δόντι.

Beautiful Smile

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν εμφράξεις η στεφάνες/θήκες ανάμεσα στα δόντια που θα υποστούν την λεύκανση.  Αυτό γιατί  καθώς τα υπόλοιπα δόντια γίνονται λευκότερα μπορεί να  απαιτηθεί αλλαγή των σφραγισμάτων η των θηκών ώστε να ανταποκρίνονται στο καινούργιο χρώμα. Η λεύκανση μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι (γίνεται με εβδομαδιαία παρακολούθηση από τον οδοντίατρο και διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες) η στο ιατρείο συνήθως σε 2 έως 3 ωριαίες συνεδρίες.   Ο οδοντίατρος μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή για τα υπέρ και τα κατά κάθε μεθόδου και να αποφασίσουν μαζί ποια είναι η καλύτερη λύση για την περίπτωσή του.