Κάλυψη εκτεθειμένων ριζών/Υφιζήσεων

Η κάλυψη υφιζήσεων (εκτεθειμένων ριζών) είναι μια πλαστική μικροχειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για να αποκαταστήσει τα ούλα που έχουν υποχωρήσει με αποτέλεσμα τα δόντια να φαίνονται μεγαλύτερα και να εκτίθεται τμήμα της ρίζας του δοντιού. Η κάλυψη των υφιζήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις.  

Η επέμβαση αυτή εφαρμόζεται και για αισθητικούς αλλά και προληπτικούς λόγους, αφού οι εκτεθειμένες ρίζες επιδρούν αρνητικά στη συμμετρία και την αισθητική εικόνα του χαμόγελου  αλλά είναι και επιρρεπείς σε τερηδονισμό.

Ο περιοδοντολόγος  λαμβάνει μόσχευμα ουλικού ιστού συνήθως από την υπερώα του ασθενή και το τοποθετεί στην περιοχή των ούλων που πρέπει να καλυφθεί. Το μόσχευμα στερεώνεται με ράμματα και σταδιακά αφομοιώνεται από τους περιβάλλοντες ιστούς.  Στην άνω γνάθο η επέμβαση μπορεί να γίνει μόνο με μετατόπιση των ούλων προς την  μύλη/κορώνα του δοντιού (μυλικά μετατοπιζόμενος κρημνός) χωρίς να απαιτηθεί μόσχευμα και μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα πολλαπλές υφιζήσεις.  Η επέμβαση είναι απλή και ανώδυνη γίνεται στο ιατρείο με χρήση μεγένθυνσης η μικροσκοπίου, υπό τοπική αναισθησία και απαιτείται μόνο ένα παυσίπονο πριν την αποδρομή της αναισθησίας  Ο ασθενής πρέπει να περιμένει ελαφρύ οίδημα στην περιοχή για τις πρώτες δύο μέρες. Η πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος από τον οργανισμό είναι πολύ μικρή.

bonding-top

Πριν βέβαια την έναρξη αυτής της θεραπείας, πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες περιοδοντικές ή άλλες θεραπείες. .Η κάλυψη των υφιζήσεων αποκαθιστά την απώλεια του ουλικού ιστού αλλά και την αισθητική εικόνα των δοντιών.