Περιεμφυτευματίτιδα

Όπως δηλώνει και ο όρος, ότι είναι η περιοδοντίτιδα για τα φυσικά δόντια, είναι και η περιεμφυτευματίτιδα για τα εμφυτεύματα. Όπως η περιοδοντίτιδα έτσι και η περιεμφυτευματίτιδα οφείλεται σε μικρόβια που αποτελούν φυσιολογικούς κατοίκους του στόματός μας, την φυσιολογική χλωρίδα. Αν η στοματική υγιεινή (το βούρτσισμα) δεν είναι αποτελεσματική η αν η προσθετική αποκατάσταση δεν επιτρέπει την εφαρμογή της τότε μικρόβια συσσωρεύονται και προκαλούν αρχικά φλεγμονή στα ούλα γύρω από το εμφύτευμα.

Αν η φλεγμονή αυτή δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα  μπορεί να επηρεάσει το οστό που περιβάλλει το εμφύτευμα  το οποίο σταδιακά καταστρέφεται με αποτέλεσμα την απώλεια του εμφυτεύματος.   Για την πρόληψη της περιεμφυτευματίτιδας οι ασθενείς μας τίθενται μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε σύστημα παρακολούθησης σε τακτά χρονικά διαστήματα όπου γίνεται προληπτικός καθαρισμός, αποτρύγωση/αφαίρεση της πέτρας, αφαίρεση της υποουλικής πλάκας με ειδική σοδοβολή και ετήσιος ακτινογραφικός έλεγχος.

Η συντηρητική – μη χειρουργική συμβατική θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας περιλαμβάνει τον καθαρισμό του εμφυτεύματος πάνω και κάτω από τα ούλα με ειδικά ξέστρα χειρός και υπερήχων  που δεν καταστρέφουν την επιφάνεια του εμφυτεύματος.  Ακολουθούν, σοδοβολή με ειδική συσκευή (Perioflow®, EMS) για την απομάκρυνση της υποουλικής πλάκας,  πλύσεις με αντισηπτικά στο βάθος των κρυπτών/θυλάκων μεταξύ ούλου και εμφυτεύματος.

Έχει αποδειχθεί όμως, ότι η θεραπεία αυτή δεν είναι τις περισσότερες φορές ικανή να αναχαιτίσει την πρόοδο της νόσου και συνήθως απαιτείται χειρουργική αποκάλυψη της βλάβης, καλός χειρουργικός καθαρισμός  του φλεγμαίνοντος ιστού και της επιφάνειας εμφυτεύματος και πολλές φορές χρήση οστικών μοσχευμάτων για την οστική ανάπλαση στην περιοχή. Ακολουθεί χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών.   Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η περιεμφυτευματίτιδα μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά συντηρητικά  με χρήση διοδικού LASER.

Μετά την θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας ο ασθενής ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα παρακολούθησης ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου.