Εκτομή χαλινού

Οι χαλινοί του στόματος είναι φυσιολογικά μορφώματα που αποτελούνται από δέσμη μυικών ινών  και βρίσκονται κάτω από τον βλεννογόνο του στόματος και προσφύονται είτε στα ούλα και στα χείλη, είτε στην γλώσσα. Μερικές φορές μπορεί να είναι μικροί σε μήκος (βραχείς) και “τραβώντας” τα ούλα να αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα υφίζησης των ούλων (τα ούλα κατεβαίνουν και φαίνονται απογυμνωμένες οι ρίζες). Οι βραχείς χαλινοί μπορεί  ακόμη να δυσκολεύουν την πραγματοποίηση του σωστού βουρτσίσματος με αποτέλεσμα την έντονη συσσώρευση πλάκας ή πέτρας και έτσι να προδιαθέτουν στην εμφάνιση εντοπισμένης περιοδοντίτιδας / ουλιτίδας.  ΟΙ βραχείς χαλινοί των ούλων μπορεί να εμφανισθούν είτε με την μορφή παχέων μονήρων χαλινών που αποτελούνται από πολύ ανθεκτική δέσμη ινών , είτε με την μορφή απλών χαλινών που συναντάται σε αρκετά δόντια στο ίδιο στόμα, είτε με την μορφή πολλαπλών χαλινών που δημιουργούν ολόκληρη δέσμη κυρίως στα πρόσθια δόντια  της κάτω γνάθου.

Οι βραχείς χαλινοί των ούλων αντιμετωπίζονται χειρουγικά με απλή εκτόμη και μετάθεση η εκτομή με συνδυασμό ουλικού  μοσχεύματος για την κάλυψη των αποκαλυμμένων επιφανειών των ριζών.  Οι βραχείς χαλινοί της γλώσσας αντιμετωπίζονται με εκτομή.

Η επέμβαση εκτομής χαλινών είναι μία απλή και ανώδυνη διαδικασία η οποία πραγματοποιείται στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία.  Μετά το τέλος της επέμβασης και πριν την αποδρομή της αναισθησίας χορηγείται ένα παυσίπονο / αντιφλεγμονώδες.  Η μετεγχειρητική πορεία είναι ανώδυνη.