Χειρουργική αποκάλυψη εγκλείστων
για Ορθοδοντική

Οι κυνόδοντες είναι μετά τους φρονιμίτες τα δόντια που παραμένουν συχνότερα έγκλειστα, δηλαδή δεν ανατέλλουν κανονικά και παραμένουν στο οστό της γνάθου. Πολλές φορές μάλιστα οι έγκλειστοι κυνόδοντες έχουν κακή φορά ανατολής.

Επειδή οι κυνόδοντες επηρεάζουν καίρια την αισθητική και τη λειτουργικότητα του στόματος, είναι απαραίτητο να ανατείλουν κανονικά και σωστά με την εφαρμογή ορθοδοντικής θεραπείας.

Πριν από αυτό όμως το δόντι πρέπει να αποκαλυφθεί χειρουργικά, ώστε να συγκολληθεί το ορθοδοντικό άγκιστρο που θα τραβήξει το έγκλειστο δόντι προς τη σωστή του θέση στον οδοντικό φραγμό. Εξάλλου η αποκάλυψη βοηθά το γιατρό να εκτιμήσει ευκολότερα την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο έγκλειστος για να αναδυθεί.

Άλλα δόντια που χρειάζεται να αποκαλυφθούν χειρουργικά για ορθοδοντική θεραπεία είναι συνήθως οι προγόμφιοι  και οι πλάγιοι τομείς.

DSC_98550891

Κατά την επέμβαση ο περιοδοντολόγος/χειρουργός  κάνει μια τομή στα ούλα και αν απαιτείται αφαιρεί ένα τμήμα οστού που καλύπτει το πάνω μέρος του έγκλειστου δοντιού. Έτσι, το δόντι αποκαλύπτεται στο στοματικό περιβάλλον και ο ορθοδοντικός έχει πρόσβαση ώστε να συγκολλήσει κάποιο bracket (σιδεράκι) και να μετακινήσει το δόντι στην σωστή του θέση στην στοματική κοιλότητα.

Η επέμβαση είναι ιδιαίτερα απλή, γίνεται με τοπική αναισθησία και συνήθως γίνεται παρουσία του ορθοδοντικού ώστε να συγκολληθεί άμεσα το bracket.  Η μετεγχειρητική πορεία είναι ανώδυνη και συνήθως απαιτείται  μόνο ένα παυσίπονο πριν την αποδρομή της τοπικής αναισθησίας.