Αφαίρεση Ινωμάτων και Λευκοπλακιών

Το αντιδραστικό ίνωμα (από τραύμα ή ερεθισμό) είναι η πιο συχνή καλοήθης βλάβη του στοματικού βλεννογόνου. Αναπτύσσεται συχνότερα στο βλεννογόνο της παρειάς (μάγουλο) – στο ύψος της οδοντικής σύγκλεισης – αλλά επίσης στη γλώσσα και τα χείλη πολλές φορές μετα από κάποιο τραυματισμό/ερεθισμό π.χ. δάγκωμα. Μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία (συχνότερα από 20-49 χρονών), χωρίς γενετική ή φυλετική προδιάθεση.

Είναι ανώδυνο και συνήθως είναι ελαστικό και συμπαγές. Η χροιά του είναι πιο λευκή από τον υπόλοιπο βλεννογόνο, λόγω της μικρότερης αγγείωσης. Αναπτύσσεται αργά και σπάνια υπερβαίνει το 1 cm. Λόγω του ερεθισμού μπορεί να φλεγμαίνει ή και να ελκωθεί.

Η χειρουργική αφαίρεση είναι η θεραπεία επιλογής. Αν οι συνθήκες τραύματος / ερεθισμού παραμείνουν μπορεί να παρουσιαστεί υποτροπή.

Η χειρουργική αφαίρεση των ινωμάτων γίνεται στο ιατρείο  υπό τοπική αναισθησία και είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία. Μετά το πέρας της επέμβασης και πριν την αποδρομή της αναισθησίας χορηγείται ένα παυσίπονο αντιφλεγμονώδες.  Η μετεγχειρητική πορεία είναι ανώδυνη μπορεί να παρουσιαστεί όμως  μικρό οίδημα που συνήθως εξαφανίζεται μετά την τρίτη μέρα.